Depressief?

Home > >

Depressie

Van somberheid naar depressiviteit

Iedereen heeft zich wel eens somber gevoeld en niet veel zin gehad in de dingen om zich heen. Dit soort gevoelens zijn heel normaal en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer over.Anders is dit wanneer de onderliggende oorzaak van de sombere gevoelens een depressie is. In dit geval kunnen de sombere stemming en het verlies van interesse en plezier steeds erger worden en kunnen de gevoelens langdurig blijven aanhouden.

Wanneer ben ik depressief en wanneer gewoon down?

De scheidingslijn tussen 'normale somberheid' en het hebben van een depressie is soms lastig te bepalen.

Een nadeel hiervan is dat mensen geneigd kunnen zijn te wachten tot het vanzelf overgaat of tot de klachten toenemen, terwijl het beter zou zijn om hulp te zoeken. Het vroegtijdig herkennen en onderkennen van klachten en in een vroeg stadium hulp zoeken verhoogt de effectiviteit van de behandeling en kan voorkomen dat de depressie onnodig lang duurt.

 

Het is verstandig om bedacht te zijn op de signalen die een voorbode kunnen zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Als hulpmiddel om depressie in een vroeg stadium te kunnen herkennen kijk je bij Eerste Depressie Signalen. Let wel: de aanwezigheid van één signaal of combinaties van meerdere van de signalen is niet voldoende om te spreken van een depressie. Het kan ook binnen het spectrum van het normale vallen.

Zie het daarom vooral als waarschuwingen en om de alertheid te vergroten dat de kans op het ontwikkelen van een depressie bestaat. Bij een depressie geldt als regel dat hier pas van wordt gesproken als gedurende twee volle weken bepaalde symptomen meer wel dan niet aanwezig zijn.

Depressie Symptomen

Volgens de DSM-IV (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens vijf van de volgende symptomen gedurende ten minste twee weken aanwezig zijn geweest. De symptomen moeten wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. Ten minste één van de symptomen is depressieve stemming of vermindering van interesse en plezier.

 1. Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
 2. Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
 3. Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust. Bij kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de verwachte gewichtstoename.
 4. Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.
 5. Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.
 6. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
 7. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.
 8. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
 9. Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.

Symptomen bij Kinderen

Een depressie kan ook voorkomen bij jongere kinderen. Van kinderen tussen de zes en twaalf jaar heeft 1 à 2% een depressie. In plaats van somber en futloos zijn depressieve kinderen vooral prikkelbaar en druk.

Daarnaast denken ze vaak negatief en kunnen ze zich snel schuldig en onbemind voelen. Symptomen van een depressie bij kinderen kunnen zijn:

 1. Slaapproblemen
 2. Nachtmerries
 3. Verlies van eetlust
 4. Onverklaarbare lichamelijke pijn
 5. Slechtere schoolprestaties
 6. Gedragsveranderingen.

heb jij last? Vertel het mij

Jongens worden daarbij eerder onhandelbaar en meisjes vertonen vaker terugtrekgedrag. Het herkennen van een depressie bij kinderen is belangrijk. Net als bij volwassenen kan een depressie bij kinderen effectief met cognitieve gedragstherapie worden behandeld. Bij kinderen met een depressie zien we vaak gevolgen in het sociale leven (bijvoorbeeld minder vriendschappen) en de schoolprestaties (zoals onder het niveau presteren). Juist op jonge leeftijd is het dus belangrijk dat het kind lekker in zijn vel zit en zich volledig kan ontwikkelen. Als een depressie hierbij in de weg zit, vraagt dat om een aanpak waarbij meestal ook het gezin en/of de school bij betrokken zal worden.

 

Waarom een depressie samenhangt met de mate van zelfwaardering

Je maakt bijna geen keuzes, je twijfelt voortdurend. Je hebt niet geleerd van je ouders hoe jij vertrouwen uit je eigen prestaties kunt halen. Je hebt het tegendeel ervaren, namelijk dat jij het niet goed deed of niet luisterde of overbeschermd werd. Voortdurend is er een aanslag geweest (vaak onbewust door ouders bekrachtigd) op jouw existentie (bestaan). Je hebt ook nooit een voorbeeld gehad hoe je om kunt gaan met respect. Met name in de pubertijd heb je veel weerstand ervaren van je ouders om jouw te begrijpen of op de juiste manier aan te moedigen. Respect valt te leren als je voorbeeld respectvol met jou om is gegaan. Vaak voel jij je kwetsbaar en vindt je dat erg, terwijl juist kwetsbaarheid een kracht is. Met andere woorden je bestaan heeft een compleet verkeerde ontwikkeling ervaren. Daarnaast zijn er ook nog eens DNA sporen te vinden, zodat het overdraagbaar kan zijn. Maar overdracht via de genen hoeft niet uit te monden in een depressie. je bent er  gevoelig voor, alleen heb je geleerd ermee om te gaan op een voor jou acceptabele manier. Vaak ben je erg afhankelijk geweest en eigenlijk nog steeds. 

 

Een depressie kan de oorzaak zijn bij zelfdoding. Je kunt beter dood zijn. Eigenlijk maken veel mensen een periode mee in hun leven, dat het wel eens aantrekkelijk kan zijn eruit te stappen. Afhankelijk van jouw ellende en leed bepaal jij wat je ermee doet. Je respect voor jezelf is gedaald tot een nulpunt. Jij doet er niet meer toe.

Het leven is een paradox, dus dat betekent dat ook jij een mooi en gelukkig leven kunt leiden.

Verhoog je zelfwaardering en je zult ervaren, dat ook daar de sneeuwbal voor effect zorgt. Het enige wat er van je gevraagd wordt is dat je het wil. je wilt een beter leven, je wilt een betere toekomst. Omdat jij er toe doet! 

Mindset 

Je geest zegt voortdurend dat je het niet kunt of dat het niet lukt, terwijl je boos bent en dit niet kunt uiten. Uiteindelijk gaat je hele bestaan (breinaanpassing) afgestemd worden op het toch niet kunnen of lukken. De nodige boosheid komt er niet uit en alles slaat zich op in je lichaam. Je kunt beter blijven liggen, dan dat je iets onderneemt. Huisartsen en GGZ komen vervolgens vaak gelijk met anti-dpressiva of slaapmiddelen bij je. Op deze wijze raakt het brein letterlijk verslaafd aan stofjes buiten het lichaam om gemaakt. De aanmaak van eigen stofjes sterft af. Terwijl het enige medicijn eigenlijk beweging is, het doen, het ondernemen. Zelfs sex is een beter medicijn. als je depressief bent geniet je allang niet meer van sex. Terwijl juist het klaarkomen zorgt voor aanmaak van die stofjes welke in anti depressiva terug te vinden zijn en je juist nodig hebt. Masturbatie is ook erg nuttig. Hier ligt dus een keuze moment. Welke keuze ga jij maken? Neem je een pil of ga je voor de eigen aanmaak van de stofjes die je nodig hebt? Tja, de pil is toch makkelijk. Helaas wakkert onze gezondheidszorg dit aan. Depressie ervaar je in stadia. als je inderdaad elke dag bezig bent met dood te gaan, is een antidepressiva nuttig. Maar als wij ons timide of depressief voelen, is actie nuttig. 

 

Recensie:

Ruud heeft mij hulp geboden in een periode waarin ik heel erg depressief was, ten einde raad, besluiteloos, geen zelfvertrouwen meer had, het leven niet meer zag zitten.
 Ik voelde me na elk gesprek positiever worden. Hij begrijpt wat je zegt en hij luistert echt naar je. Hij probeert je ook op de kast te zetten. Hij neemt geen blad voor zijn mond, het kan maar duidelijk zijn.

J.de R (54)

 Meerdere recensies

 

Depressie

 

Een depressie of depressieve gevoelens komen voort uit een lage vorm van zelfwaardering. Meestal durf je geen keuzes te maken, twijfel je veel en ben je overal onzeker over. Je hele lichaam voelt zwaar aan, moe en mentaal ben je niet meer in staat je in beweging te brengen. 

 

Meestal zijn trauma's uit het verleden of een onveilige gehechtheid de veroorzaker van de ellendige gevoelens die je op latere leeftijd ervaren kunt. We spreken vaak over vastgeroeste patronen in je denken en voelen. 

 

Gelukkig is de training voor volwassenen, jongeren, werknemers helemaal afgestemd op jouw specifieke ervaringen. Jij staat centraal en krijgt 30 uur ondersteuning om jezelf een blijvende hogere vorm van zelfwaardering te gunnen.

 

Een investering voor je toekomst, waarin ook jij, het geluk kunt vinden. 

 

 

Contact

Vul onderstaande velden in en wij nemen z.s.m. contact met je op.
Ik wil meer weten over *
Naam
E-mailadres *
Bericht

Contact

Zelfwaardering.com
Cal├Ęche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster