Burn-out

Overspannen

Burn-out

Je bent al een tijdlang moe en kun je moeilijk concentreren. Ineens wil je in de ochtend (vaak na een slechte nacht) opstaan en je lichaam wil niet meer naar je gedachten luisteren. Je kunt zelfs niet eens meer naar de toilet. Je laat je terugploffen in je bed. Als het zich regelmatig gaat herhalen heb je al snel last van een algehele burn-out. 

Symptomen die duiden op een (beginnende) burn-out

  • Je gaat niet meer met plezier naar je werk of naar je gezin
  • Je piekert en maalt veel over je werk of je gezin
  • Je raakt sneller geirriteerd, gefrustreerd en boos
  • Je kunt niet meer genieten van dingen
  • Je hebt geen of minder behoefte meer aan sex of juist erg veel 
  • Je wordt chaotisch, je overziet niet meer waar je mee bezig bent
  • Je verliest je eetlust of gaat juist erg veel eten
  • Je hebt last van hoofd- en nekpijn, want je spant je lichaam voortdurend aan
  • Je zenuwstelsel kan zich niet meer ontspannen of herstellen (parasympatische gedeelte)
  • Je gaat minder goed slapen, je piekert in bed
  • Je gaat steeds vaker over je eigen grenzen heen of je past je te veel aan, aan anderen

Burn-out is het gevoel dat je helemaal op bent. De batterij is leeg en het lukt je niet meer om op te laden. Burn-out ontstaat meestal na een lange periode van overbelasting. Bijvoorbeeld door stress door een te hoge werkdruk, spanningen thuis of een combinatie van die twee. Het evenwicht tussen je draagkracht en je draaglast is verstoord met extreme vermoeidheid tot gevolg.

Waarom je lichaam er ineens mee stopt

Gelukkig dat je lichaam zegt: Stop! Je luistert al lang niet meer naar jezelf of naar je lichaam. Alle signalen (toename irritaties, frustraties, woede, angsten, teleurstellingen en machteloosheid) heb je opzij gezet. Je leerde dat al op jonge leeftijd, want je moest voldoen aan een bepaald beeld. Je denkt je eigen beeld, echter het was het beeld van je omgeving. Perfectionisten krijgen in hun leven meerdere periodes van overspannenheid. Als je wederom niet geluisterd hebt naar je lichaam, vormen die kleine periodes van overspannenheid een geheel, namelijk een burn-out. 

Welke rol speelt zelfwaardering in een burn out

Iedereen met een laag zelfbeeld of lage zelfwaardering kan tegen een depressie of burn-out aanlopen. daarom is zelfwaardering zo ontzettend belangrijk. Ieder kind heeft de mogelijkheid een hoge mate van zelfwaardering te ontwikkelen en te ervaren, mits het van de ouders ook gemotiveerd wordt om een gezonde en hoge mate van zelfwaardering te ontwikkelen. 

Echter de meeste ouders weten niet eens wat zelfwaardering is. Laat staan dat ouders weten hoe het zich op natuurlijke wijze ontwikkelt. Ouders ervaren de problemen pas achteraf, als hun kinderen ouder worden. Of als ze zelf tegen een burn-out aanlopen. 

Burn-out kost een werkgever een vermogen als de werknemer zich langer ziek meldt. Het gekke is, dat de werkgever allang had kunnen weten, dat de burn-out zich aan het ontwikkelen was, want de werknemer gaf al vroegtijdig signalen af. Het is handiger als je al bij het begin de werknemer een training zelfwaardering aanbiedt.

Nodig je werknemer eens uit de zelfwaarderingstest voor zichzelf te maken en zelf het initiatief te nemen om die te willen verhogen. Je bespaart jezelf enorm veel problemen, als de werknemer op tijd een training volgt. Je werknemer presteert beter en zal minder afwezig zijn. Was je echter als werkgever te laat en is je werknemer langdurig ziek, gun je werknemer de training. Deze wordt aangepast aan het energieniveau, zodat het bij het herstelproces een fundament wordt gelegd voor de toekomst.  Je werknemer zal eerder het werk hervatten, met betere prestaties dan voorheen. Prestaties die voortkomen uit overtuiging in plaats van bijvoorbeeld perfectionisme. 

complexiteit van zelfwaardering 

 

Je hebt een burn out en nu?

 

Een burn-out wil je nooit meer in je leven meemaken. Je worstelt iedere dag. De duur van de burn-out is afhankelijk van de periode dat het zich heeft opgebouwd. Hoelang is de stress al aanwezig? Door te aanvaarden, dat het er nu eenmaal is, maak je al grote vorderingen. Leef het leven van iemand met een burn-out. Accepteer dat het jouw is overkomen. Tegelijk ga je aan het werk door deel te nemen aan een herstel traject Zelfwaardering te volgen. Afgestemd op jouw energielevel en op jouw specifieke klachten wordt het traject gerealiseerd. Als je zelfwaardering groeit voel jij je steeds beter in je vel komen te zitten. Je gaat weer dingen ondernemen en langzaam herstelt je fysieke gedeelte van je lichaam. Geestelijk wordt er gewerkt aan de oorzaken van een laag zelfbeeld of lage zelfwaardering. Door daar inzicht in te krijgen en bewust te worden, wat de veroorzaker is, krijg je meer grip op je leven. Je leert weer te genieten, maar dan op een manier waar jij al zolang van gedroomd hebt. De sneeuwbal doet zijn werk, doordat jij steeds vaker ervaart, dat het leven aangenaam is. Je gaat je grenzen eerder ontdekken en aangeven. Doordat de oorzaak van een burnout al in je jeugd is ontstaan, wordt er ook gewerkt met je verleden. Als alles aanvaard is en jij genoeg energie hebt kun je weer aan de slag bij je werkgever. 

vertel me jouw verhaal

Wat is het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out?

Een burn-out zorgt voor een gehele opbranding. Overspannenheid is meestal een eerste signaal. Het maakt je gevoelig voor burn-out. Daar waar overspannenheid meestal in enkele weken zich hersteld, duurt een burn-out lang en is het afhankelijk van de tijd van stress welke je hebt opgespaard. Meerdere periodes van overspannenheid (beginnende vanaf je pubertijd) en je prestatiedrift zorgen ervoor dat een burn-out zich ontwikkeld, mits je al vroegtijdig je probleem van de stress opbouw hebt aanvaard en beter naar je lichaam bent gaan luisteren. De boog is gespannen bij overspannenheid. Hoelang blijf je de pijl vasthouden of laat je de boog gespannen staan? Je gaat pijn krijgen als jij de pijl niet loslaat en daardoor de boog laat ontspannen. 

De meeste mensen met een burn-out zijn nooit zichzelf geweest. 

Een heftige uitspraak, echter er zit een kern van waarheid in. Want weet jij goed wie je bent?

Niet van horen zeggen, niet door je prestaties, niet vanwege je trauma's, maar wie jij werkelijk bent, die je bent? Ik durf te wedden dat je het moeilijk vind.

Burn-out is een hoofd vol

 hoofd vol

 

Burn-Out Magazine

 

Bij een burn-out raak je opgebrand. Je voelt je ziek, futloos en je kunt nauwelijks meer opladen. Meestal krijg je een burn-out als je in de voorgaande jaren al gevoelig bent geweest voor overspannenheid. Er is een verschil tussen overspannenheid en burn-out.
In het magazine worden de verschillen beschreven, aangevuld met depressie.Lees alles over hoe het ontstaat, hoe je herkent en wat je eraan kunt doen. Voorkomen is natuurlijk het beste, echter je krijgt het niet voor niets. De ziektes hebben een betekenis en kunnen teruggevoerd worden naar een laag zelfbeeld of zelfs een lage zelfwaardering. Het verhogen van je zelfwaardering voorkomt ziektes als depressie of burn-out. Hoe je dat kunt doen wordt in het kort aangehaald in het magazine. Zelfwaardering is namelijk een complex geheel aan eigenschappen en daar wordt op de website uitvoeriger over gesproken of geschreven. 
Iedere werkgever vindt het niet fijn om een werknemer in de zietkewet te zien eindigen. Je kunt je personeel al vooraf informeren over het belang van een hogere zelfwaardering. 

Contact

Vul onderstaande velden in en wij nemen z.s.m. contact met je op.
Ik wil meer weten over *
Naam
E-mailadres *
Bericht

Contact

Zelfwaardering.com
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster