Vergoedingen

Home > >

Vergoedingen Ziektekostenverzekeraars

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen moet je aanvullend verzekerd zijn. Controleer je polis op psychosociale hulpverlening en je weet welk bedrag je terug krijgt.

Code

Ruud van Lent heeft inmiddels gezorgd voor continuering van de mogelijkheid bij de ziektekostenverzekeraars door de hoogste graad in de psychotherapie te behalen. De AGBcode is uitgebreid van de 90 (alternatief) groep naar 94. De code 94 is gelijkgesteld met de reguliere gezondheidszorg van psychologen en psychiatrie (bron: onderzoeksbureau plato). AGBcode Ruud 94101035.

VLCounseling is aangesloten bij 2 koepel organisaties, namelijk de NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie) voor AGBcode 9421 en de RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) voor de agbcode 90. Beide codes verschijnen op de factuur en vallen onder Psychosociale hulpverlening.

Psychotherapie

Psychotherapie is een therapievorm voor volwassenen en kinderen die maken hebben met psychische of psychosomatische aandoeningen, problemen en stoornissen, zoals angsten, depressies en verslavingsproblemen. Ook bij stress of een burn-out kan psychotherapie zijn vruchten afwerpen. Het doel van de therapie is om de psychische problemen en klachten (sterk) te verminderen of verdraaglijker te maken. Bij psychotherapie kan gebruik worden gemaakt van verschillende therapievormen, zoals gesprekken, lichaamsgerichte oefeningen of rollenspellen. Er wordt bijvoorbeeld besproken welke klachten en problemen je ondervindt en wat je er zelf aan kunt doen (oefeningen) om ze op te lossen of te beperken. Als een probleem niet simpelweg op te lossen is, helpt de therapeut je om bepaalde zaken anders te zien of anders aan te pakken.

Ga direct naar de vergoedingen voor psychotherapie per zorgverzekeraar

Binnen de psychotherapie zijn er verschillende vakgebieden, zoals:

  • Cognitieve gedragstherapie
  • Integratieve psychotherapie
  • Gestalttherapie (afwijkende vergoedingen)
  • Hypno-psychotherapie
  • Positieve psychotherapie
  • Traumatherapie

Hoewel psychotherapie ook vanuit de basisverzekering, via de basis GGZ, kan worden vergoed, wordt er op deze pagina alleen ingegaan op vergoedingen vanuit aanvullende pakketten met vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeswijzen. Therapeuten en psychosociale hulpverleners die worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering (hier vergelijken) hebben over het algemeen geen BIG-registratie. Therapeuten die aan een hoge kwaliteitsstandaard voldoen, beschikken wel over het keurmerk ECP (European Certificate of Psychotherapy). Dit keurmerk en/of aansluiting bij een erkende beroepsvereniging biedt in ieder geval de garantie dat de cliënt te maken heeft met een professional. Dat betekent echter niet per definitie dat therapeuten/psychologen zonder een ECP niet professioneel zijn of geen hoge kwaliteit leveren.

Vergoeding en voorwaarden vanuit de aanvullende zorgverzekering

Het voordeel van vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering is dat het eigen risico niet wordt belast en dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is. Er zijn wel een aantal voorwaarden die belangrijk zijn, wil de cliënt voor vergoeding in aanmerking komen.

1. Allereerst moet de therapeut/hulpverlener zijn aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Een aantal beroepsverenigingen komen hiervoor in aanmerking:

  • De NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie).
  • Daarnaast is er de NVPA (Nederlandse Vereniging Psychologen Agogen) Alle therapeuten die lid zijn van de NVPA zijn tevens geregistreerd bij de NAP of bij de koepelorganisatie RBCZ.

2. Zorgverzekeraars binnen de VGZ-verzekeringsgroep (De Goudse, IZA, IZZ, VGZ en Univé, Promovendum, National Academic en ZEKUR) stellen de aanvullende voorwaarde dat de therapeut staat vermeld in de zorggids of zorgzoeker van de betreffende verzekeraar. Voor vermelding in deze gids zijn enkele voorwaarden van toepassing, zoals een accreditatie voor psychosociale basiskennis of een geldig ECP.

Belangrijke informatie

Het is over het algemeen verstandig om contact op te nemen met de eigen zorgverzekeraar omtrent de vergoeding, voordat men begint aan een therapie. De zorgverzekeraars hieronder erkennen de NAP of NVPA. Wanneer je in aanmerking wil komen voor de vergoeding van Integratieve Kinder- en Jeugdtherapie, kun je bij jouw zorgverzekeraar informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Contact

Zelfwaardering.com
Cal├Ęche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster