Wat zijn de gevolgen van een lage zelfwaardering

Op een lage vorm van zelfwaardering zit niemand te wachten en is toch het meest voorkomende beeld in onze Nederlandse samenleving. Het ontstaat al tijdens de opvoeding van kinderen, vlak na de geboorte begint het al. Dat komt omdat vaders & moeders vaak zelf een laag zelfbeeld bezitten en onbewust het doorgeven aan hun kroost. Dat gebeurt vanwege de copingstrategie of spiegelneuronen zorgen voor de overdracht. Daarnaast kunnen veel volwassenen moeilijk communiceren, wordt er weinig geluisterd en gekeken en oordelen wij voortdurend voor en over een ander. Een laag zelfbeeld doet pijn en zorgt voor veel lichamelijke en geestelijke ziektes op latere leeftijd. als de gehechtheid ook nog eens onveilig is geweest, kan er ook nog eens vanuit het lage zelfbeeld, een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen welke zeker na de 21 ste levensjaren zich zal manifesteren. 

 

laag zelfbeeld

Medisch

Iedereen die last heeft van aanhoudende depressieve gevoelens, of werken aan een burn-out, of last hebben van medische problemen (hartfalen, fibromyalgie, PDS, etc.) hebben vaak een negatief zelfbeeld of lage zelfwaardering

Persoonlijkheidsstoornissen

De meeste stoornissen komen voort uit een onveilige gehechtheid, een periode welke al direct na de geboorte start en zich ontwikkelt tot een jaar of 21. Je krijgt dan een laag zelfbeeld of zelfwaardering cadeau van je ouders. 

Opvang

Als je als baby, peuter of kleuter meer dan een dag in de week bent uitbesteedt aan de kindercreche, kinderopvang, gastouder of grootouders, kun je ook te maken hebben met medewerkers of personen met een laag zelfbeeld. Ook hier zullen de copingstrategien en spiegelneuronen het lage zelfbeeld overnemen. 

Volwassenheid

Als je volwassen bent en er achter komt, dat je last hebt van een lage zelfwaardering, negatief zelfbeeld wordt het tijd stappen te ondernemen. de belangrijkste stap is: stap uit je comfort zone!

comfort zone

Training

Gemakkelijk gezegd dan gedaan, je hebt er echt wel training voor nodig. Niet zomaar een training om je zelfvertrouwen te verhogen, maar op een psychotherapeutische basis. Een training waar je inzicht verwerft over datgene wat jouw persoonlijke zelfbeeld zo laag houdt. Een training met voldoende opdrachten en oefeningen om jouw gedachtengoed te wijzigen en op deze wijze te gaan werken aan een hoge mate van zelfwaardering. Je wordt niet alleen gelukkiger en gezonder, je helpt er ook nog eens anderen mee. 

Test

Begin eerst maar eens uit te zoeken hoe hoog jouw zelfwaardering scoort op de ladder van zelfwaardering. de test is onderverdeeld in onderzoek naar het verleden (wat je hebt meegekregen) en hoe jij als volwassene jezelf verder hebt ontwikkelt. Waar sta je op de ladder? 

Meet je zelfwaardering

 

 

Zelfwaardering artikelen

Contactgegevens

Schoolvoorzelfwaardering.nl
Van der Straatenplein 2a
3271 SH Mijnsheerenland
Zuid Holland
Telefoon: 06 10266 452
E-mail: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Webdesign webhosting