Het gevoel van afwijzing deel 4

Een andere vorm van afwijzing is: jezelf afwijzen.

 

Je kunt jezelf afwijzen omdat:

 

  • je vind dat je het verkeerd gedaan hebt in je leven
  • je jezelf maar moeilijk kunt aanvaarden: om wie je bent
  • je te weinig in huis hebt qua kennis of vaardigheden
  • je dom bent of laag opgeleid volgens jezelf
  • je er niet goed genoeg uitziet: je vind jezelf lelijk of niet mooi genoeg
  • je fouten hebt gemaakt die voor jou onherstelbaar zijn of lijken
  • je teleurgesteld bent over je prestaties
  • jij je anders voelt dan anderen

 

Een paar vragen:

 

Waarom veroordeelt jij jezelf zo hard? Voel jij je schuldig ergens over? Waarom kun je zo moeilijk aanvaarden dat het leven gebroken is en dat je ook fouten, verkeerde keuzes mag maken of dat je tot gewijzigde inzichten bent gekomen? Waarom zou je jezelf veroordelen terwijl andere mensen dat misschien al lang hebben gedaan?

 

Afgewezen worden doet pijn. Zoals het lijkt, wordt die pijn veroorzaakt door anderen. En deels is dat ook wel zo. Maar dat is het niet alleen. Wanneer jij je afgewezen voelt, vertelt het ook iets over jezelf.

 

Wat dan?

 

  • je hecht teveel waarde aan de mening van de ander;
  • je meent dat jij niet goed genoeg bent wanneer jij afgewezen wordt;
  • je bent teveel bezig met wie jij moet zijn in de ogen van anderen of nog erger: met wie jij meen te moeten zijn in de ogen van de anderen;
  • je wil je voortdurend zo aanpassen dat je niet afgewezen kunt worden: je probeert jezelf passend te maken in plaats van iets te zoeken waar jij past;
  • je wacht voortdurend op een ‘ja’ van anderen maar je hebt voor al een ‘ja’ nodig van jezelf.

 

Zie je wat er gebeurt? Je bent wellicht zo enorm bang voor afwijzing dat je jouw eigen afwijzing als het ware creëert.  Want vaak klopt het:

 

Waar je bang voor bent dat krijg je!

 

Doordat je ontrouw wordt aan jezelf en moeilijk weet om te gaan met sociale druk.

 

Het geheim bij ‘afgewezen worden’ is dat het alleen maar lukt wanneer je ermee instemt. Alleen wanneer je toestemming geeft, wordt je afgewezen. Maar wanneer jij jezelf niet afwijst, wanneer jij jezelf niet passend maakt maar gaat staan voor wie je bent, kun je niet worden afgewezen.  Maak jezelf niet passend maar zoek een omgeving waar jij past. Authenticiteit ontwikkelen is belangrijk voor je!

 

De wonden veroorzaakt door afwijzing kunnen worden genezen als we speciale aandacht besteden aan het gevoel van eigenwaarde. En als we een begin maken om onszelf te waarderen en onszelf te erkennen. Zonder de goedkeuring van anderen nodig te hebben.

 

Hiervoor is het nodig de volgende stappen te maken:

 

1) Een essentiële stap is het accepteren van de beschadiging als onderdeel van onszelf, om alle gevoelens los te kunnen laten. Als we de aanwezigheid van ons lijden ontkennen, kunnen we niet aan de genezing werken.

 

2) Eenmaal geaccepteerd, zal vergeving de volgende stap zijn, om ons          los te maken van ons verleden. In de eerste plaats moeten we onszelf vergeven, voor hoe we onszelf behandeld hebben. En ten tweede de anderen, omdat degenen die ons pijn hebben gedaan zelf waarschijnlijk ook lijden of een pijnlijke ervaring ondergaan.

 

3) Zorg compassievol voor jezelf met liefde, en geef jezelf voorrang. Onszelf aandacht, liefde en de waarde die we verdienen geven is een essentiële emotionele behoefte om te kunnen blijven groeien. Hoewel we het leed wat we in het verleden hebben geleden niet kunnen uitwissen, kunnen we wel altijd de wonden verlichten en helpen om ze te helen. Zodat de pijn verdwijnt of op zijn minst wordt verzacht.

 

Gevoel van afwijzing is een investering in wantrouwen. Door alert te zijn op het gevoel wat je hebt, als iemand anders je benaderd, ontdek je dat het gevoel van afwijzing aanwezig is en dat het ten onrechte is. Je kunt het gevoel bij jezelf ontdekken en omtoveren in een gevoel van acceptatie. Acceptatie van jouw authentieke IK. Want jouw specifieke DNA is uniek. Deze gedachte maakt het leven een stuk aangenamer, want je hoeft je niet meer te meten met anderen of aan anderen.

 

Dit was het laatste deel over afwijzing. Het stuk wordt beschreven in mijn boek "De essentie van het Leven", een zoektocht naar de balans tussen vertrouwen & wantrouwen. Afwijzing is een levenslang systeem in het brein wat zorgt voor ongelukkig zijn, voelen. Het wordt beschreven in hoofdstuk Wantrouwen. Je kunt er iets aan doen, ongeacht welke leeftijd. Je kunt het bewerken, zodra je ervan op de hoogte bent hoe jij het gevoel hebt gekregen en hoe je omgaat met het gevoel van afwijzing. Hiervoor kun je terecht bij een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg. (Met name een confisioloog) .

 

Contact

Zelfwaardering.com
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster