Optimisme

De betekenis van optimisme is: Het geloof in een goede afloop.

 

Je kunt je beter afvragen: wie hou je nu voor de gek? Hetzelfde kaliber als optimisme is hoop. Je hoort ook veel clienten zeggen: ik hoop dat.....

 

Optimisme komt niet uit de positieve psychologie ook al lijkt het wel daarop. Positieve psychologie kent namelijk diepgang, terwijl er bij hoop en optimisme geen enkele diepgang ten grondslag ligt. Toch hanteren veel mensen de woorden van hoop en optimisme. Hoop doet leven, is ook weer een uitspraak, waar je niets mee kunt. De oorsprong van hoop ligt in de religieuze wereld vast. Religie verkondigt gedachtes voor hoop. Wanneer hoop koesteren betekent wordt de betekenis van hoop al helemaal anders. Wij koesteren vaak gevoelens van geluk. In ieder geval is hoop, optimisme gericht op een toekomstig gevoel, terwijl koesteren weer een verbinding heeft met het verleden. Je kent een bepaald gevoel, bijvoorbeeld vreugde en dat gevoel koester je graag. 

 

In de religie hoor je vaak een dominee, priester of imam preken over hoop. Zij brengen vaak voorbeelden vanuit het schuldgevoel om deze om te buigen in optimisme. Houd moed, vertrouw op een betere toekomst. Tja, als je maar gelooft, komt ooit eens de beloning. Allemaal geredeneerd vanuit negativiteit, schuld en gerelateerd aan optimisme en hoop. Wij vergeten echter een belangrijke eigenschap van het leven: alles is paradoxaal. Alles kent een tegenstelling. Zelfs in ons beroepsleven spreken we over kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Kernkwadrant noemen we dat. Een denkwijze om onze kwaliteiten te koesteren, niet te overdrijven en om allergieën te leren begrijpen hebben we uitdagingen nodig. 

 

We spreken over positieve en negatieve eigenschappen, of kwaliteiten en vervormingen. Je mooie kant en je duistere kant. Ieder mens heeft ze. Over de duistere kant wordt gezwegen en met je mooie kant wordt therapeutisch gewerkt. Allemaal om je gelukkig te voelen, het beter te krijgen of optimistisch te zijn. We vergeten, dat we doemdenkers en doemscenario’s nodig hebben omte overleven. Om onze alertheid te prikkelen, welke ontwikkeld wordt door onze angsten. Maar we lopen er met grote bogen; omheen, we maken liever geen verbinding met deze eigenschappen en mensen die zo in het leven staan. 

 

Zo ook hebben we depressies nodig om vooruit te komen. Om dromen na te jagen. Het enige wat nodig is een duwtje in je rug om heel voorzichtig jezelf je mogen en kunnen vertrouwen. Kwestie van keuzes maken, zowel goede als foute keuzes, anders is het weer niet paradoxaal. Geen keuzes maken is ook een keuze en dan belandt je bij de dokter, krijg je anti depressiva voorgeschreven met stofjes om ons brein een geluk gevoel te kunnen bieden. Ingrediënten die ook zitten na het klaarkomen in een heerlijke seksuele ontmoeting. 

Hoop doet leven, houd jezelf maar voor de gek, want je moet er wel wat voor doen. Maar als je lang genoeg wacht, komt er vanzelf een keuzemoment op je pad om dingen te doen dan wel positief of negatief. Dus geen keuze is ook een keuze, alleen een laffe, want je wordt er erg ziek van. Hier is hoop een dooddoener. Hier zijn optimistische gedachtes slechts een utopie. 

 

Zo complex als ons denken, Voelen en handelen is onze zelfwaardering. Een aan een geschakelde begrippenlijst van gevoelens. Ons brein kent twee hemispheren, tenminste dat heeft ooit iemand vastgesteld en is heel herkenbaar. Echter de verbindingen over en weer zijn ontelbaar, dus hoe verschillend zijn ze dan? Ze zijn aan elkaar gelinkt. De een kan niet zonder de andere. 

 

Zo hoort optimisme bij pessimisme. We kunnen niet over optimisme praten zonder het pessimisme erbij te betrekken. Optimisme als toekomst gedachte of gevoel en pessimisme als herkenbare ervaring of doemdenker. Beiden zijn paradoxaal aa; elkaar verbonden en horen bij het leven. 

Een optimist moet pessimisme kennen om over optimisme te praten en andersom. Als we ons houden aan deze wetmatigheid, dan is het leven een uitdaging en verrukkelijk. Dan betekent hoop pas koesteren. Dan is een depressie slechts een stilte moment, een uitrust pauze, een oplaadpunt. Geef zo’n moment slechts de duur van enkele weken en bouw ondertussen aan het waar maken van wensen, leer keuzes te maken en leer jezelf te bevrijden uit het jargon van anti depressiva. Gun jezelf slechts een paar weken en bevrijd je ervan, met of zonder hulp. Zie je alles zwart, breng kleur aan. Makkelijk gezegd hoor ik dan als antwoord. Klopt, maar als je er lang over filosofeert is ons leven een paradoxaal evenement, daar waar het leven altijd eindigt met de dood. De enige wetenschap die echt bewezen is. In de tussentijd is het dus tijd om te koesteren, en waar te maken wat jij nog in je leven wilt verzilveren. 

 

Wandel nog een extra blokje en in je brein gebeuren er mooie dingen. Blijf op de bank plakken en je brein berust zich in het negatieve, dus tijd voor positieve lading. Wandelen helpt en is een keuze. Waardeer jezelf met al je duistere en mooie eigenschappen, gedachtes en gevoelens. Het mag er allemaal zijn. Heb vertrouwen, want na iedere bui komt er van zelf weer zonneschijn. Een regenboog is het bewijs dat koesteren gezond is. Optimisme en hoop daarentegen vervallen en lossen op. 

 

Wanneer koesteren hoop betekent geeft je een toekomst. Je hoeft er alleen maar in te geloven. Je kunt erop wachten, maar zelf sturen is effectiever. 

 

Er is niets mis met een optimistische gedachte of waarde toekennen aan hoop. Alleen we moeten er niet blind naar staren, want dan gebeurt er niets. Omarm doemdenken, verwelkom pessimisme, strijd er niet tegen. Wees bang, want je voed daarmee je alertheid. Het leven is een tegenstelling, zo ken je goede en slechte periodes in je leven. Beiden zijn welkom, beiden zorgen voor optimisme. 

Maak van een mug geen olifant en je pessimisme maakt plaats voor optimisme. 

Wat is onze taal toch belangrijk in ons leven. Taal maakt ons en breekt ons. Er is niets mis met het denken in een goede afloop. Doe dat dan ook, ook al zit je in slechte tijden. Leer ervan.

Optimisme is een houding die je kunt ontwikkelen. Het zelfde geld voor pessimisme. 

 

 

Contact

Zelfwaardering.com
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster