Hoe ontstaat je zelfwaardering?

Hoe ontstaat je zelfwaardering?

Iedere baby is narcistisch ingesteld en kan alleen de aandacht van anderen trekken om verzorgt te worden, liefde te ontvangen en om te mogen ontwikkelen. De baby is niet in staat alleen te overleven. Tot de peutertijd heeft de baby een symbiotische relatie met een ander. Vlak na de geboorte zoekt de baby een gehechtheidsfiguur (vaak moeder). Een gehechtheidsfiguur kan overigens iedereen zijn, zelfs dieren kunnen zorg dragen voor het kind (feral kinderen). Een gehechtheidsfiguur ben je als je veiligheid biedt, liefde en warmte geeft en de baby verzorgt op de wijze de baby nodig heeft. Gedurende de peutertijd ontdekt de baby zijn/haar identiteit als zelfstandige mens. Deze periode gaat gepaard met vallen en opstaan, veel experimenteren. Tijdens deze fase groeit het zelfvertrouwen van de peuter of juist niet. De omgeving bepaald in hoeverre het kind zich veilig kan ontwikkelen. Deze fase noemen wij ook de tweede gehechtheidsfase. Gedurende deze fase onttrekt het kind zich aan de symbiotische relatie en bepaald zelf in hoeverre het verder ontwikkeld. Uiteraard kan ook een peuter nog niet voor zich zelf zorgen, dus is het kind nog steeds afhankelijk van anderen. De vorming van het gedrag begint nu.

Afhankelijk van de veiligheid uit de omgeving (gehechtheid) ontwikkeld een zelfbeeld bij het kind. In de kleutertijd leert het kind pas de betekenis te begrijpen en moet daarvoor veel gaan experimenteren. Dat merk je direct aan het gedrag. En ook hier is de veiligheid voor ontwikkeling het allerbelangrijkste. De kleuter mag boos zijn, mag experimenteren, mag vervelend doen, etc. De wijze van correctie (bekrachtiging) is van belang voor de verdere vorming van het gedrag. In de latentiefase (basisschoolfase) leert het kind de betekenis van alles wat het leven te bieden heeft. Veel cognitieve processen zijn dan actief. Vraagt het kind op een negatieve wijze aandacht, dan is het al mis gegaan met de aandachtbelevenis gedurende de peutertijd. De puberteit wordt een ontwikkeling van het zelfrespect belangrijk. Daarvoor hoort het kind overal tegen te zijn (anti) en vooral dingen te doen, waar een ouder vaak problemen mee heeft. De stijl van opvoeden hoort dus geheel te veranderen. Overigens verdiend iedere ontwikkelingsfase van het kind tijdens de opvoeding een andere wijze van opvoeding. Ouders houden hier vaak geen rekening mee en juist de ouders die proberen op autoritaire wijze in te grijpen veroorzaken een laag zelfbeeld bij het kind.

De mate van zelfwaardering hangt vaak af van de opvoeding die je hebt genoten. Onderzoek bij jonge kinderen toont aan, dat de opvoedingsstijl van ouders tijdens de eerste drie vier jaar grote invloed heeft op het gevoel van zelfwaardering waarmee een kind zijn leven begint. Een liefdevolle en stabiele opvoeding legt de basis voor een gezond gevoel van eigenwaarde. Voor de periode na de kindertijd is de rol van de opvoedingsstijl minder duidelijk. Er gaan ook andere invloeden spelen, onder andere de invloed van leeftijdsgenoten, de gang van zaken op school, en later ervaringen op het werk. Het beeld wordt gecompliceerd omdat niet altijd is vast te stellen wat oorzaak en wat gevolg is. Leidt een gebrek aan zelfwaardering ertoe dat iemand geen geschikt werk vindt, of is het gemis aan geschikt werk de oorzaak van een gebrek aan zelfwaardering? Mogelijk is er zelfs sprake van een wisselwerking.

Ofschoon iemands gevoel van zelfwaardering wel wordt beïnvloed door zijn leefsituatie, is er geen sprake van een directe beïnvloeding. Met andere woorden: niet de leefsituatie alleen bepaalt of iemand een gezond gevoel van zelfwaardering ontwikkelt. Er is een derde factor die daarbij grote invloed heeft: de manier van denken. We kunnen dit beschrijven als het ABC van zelfwaardering, waarbij A staat voor omstandigheden, B voor gedachten en C voor het gevoel van zelfwaardering.

Contact

Zelfwaardering.com
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster