Het nieuwe huis van zelfwaardering

Het ontwerp van een nieuw huis van zelfwaardering krijgt een upgrade. Als je nu het model goed bekijkt krijg je steeds meer zicht op de complexiteit van zelfwaardering. Het huis vertelt zelfs het verhaal van optimaal geluk. Is het nieuwe model dan het ultieme geluksmodel? De ontwikkelingen en onderzoeken staan niet stil en ik verwacht over een paar jaar weer een upgrade te hebben ontwikkeld. Gelukkig beleven mijn clienten er veel goede herinneringen aan en voelen ze zich thuis in het nieuwe huis van zelfwaardering

 

https://www.schoolvoorzelfwaardering.nl/images829Hj/20180325_309.jpg

 

Al vanaf het eerste moment op deze wereld hebben we te maken met een totale afhankelijkheid. Het is de fundering van ons bestaan. Die totale afhankelijkheid verdwijnt gelukkig zodra de neo cortex (lange termijn geheugen) gaat ontwikkelen. Vanaf circa 9 maanden verandert de baby in een dreumes en ontdekt steeds meer nieuwe ervaringen. Zodra de peutertijd aanbreekt wordt het helemaal interessant. De mooiste en moeilijkste fase in het leven van de mens is aangebroken. Gedrag krijgt een gezicht en de NEEN fase is het moeilijkste voor het kind om te begrijpen, dat hij ook nog eens rekening met zijn omgeving moet gaan houden. De basis van vele keuzes worden gelegd in deze periode, ook het afweermechanisme ontstaat. De peuter ervaart afwijzing en wil zichzelf daartegen beschermen. Uit angst vormt zich een verweerstructuur welke de rest van je leven bepalend is hoe je omgaat met vertrouwen. Zowel het zelfvertrouwen als vertrouwen in de ander. Als peuter weet je, dat je alleen leert door het maken van fouten, door het blijven proberen, door het volharden. Dat groeiproces van zelfvertrouwen wordt ondermijnd door je omgeving. Een omgeving met regeltjes, introjecten (dat kun je niet, je moet) en aanpassingen. Aanpassingen afgestemd op de ander. Als de ander fysiek en mentaal sterker is kiest de peuter voor het terugtrekken. Dat is veiliger. Is de omgeving inconsequent in de boodschappen die het geeft, dan leer je dat vermijden beter is of als je lef hebt en doorzettingsvermogen kun je zomaar kiezen om als rebel geboekt te staan. 

 

Hoezo Keuze vrijheid zal de peuter denken. Wantrouwen jegens anderen groeit en het zelfvertrouwen staat onder druk. Het enige dat helpt is liefdevol met jezelf omgaan. Dat je ongewild leert je aan te passen aan de omgeving waar je dagelijks woont, leeft en verblijft. Zelfcompassie is dan een geweldig instrument om je eigen tekorten en prestaties te leren koesteren. 

 

Als je vervolgens je aardig hebt weten aan te passen, blijf je proberen je eigen bestaansrecht te verdedigen door op een negatieve wijze aandacht te vragen aan je omgeving, of door je verzetskeuze in te zetten. Juist in de pre pubertijd wordt het kritisch. Durf ik mij kwetsbaar op te stellen of niet? Mag ik integer zijn in wie ik zelf ben of moet ik me weer aanpassen aan de omgeving? Afhankelijk van die omgeving ontwikkelt het respect. Respect kun je niet afdwingen, dat hebben voornamelijk volwassenen te verdienen. Geeft de omgeving (maatschappij, school, ouders) geen respectvolle overdracht, dan kiest de puber al snel voor vrienden welke hetzelfde meemaken en beleven. Gelukkig zijn er nog groepen die mij als mens wel zien zitten, accepteren en waar ik respect in terug kan vinden. Dat de groep toevallig anti alles is wat door volwassen is verzonnen, bevestigd mijn mate van respect.

Is mijn omgeving wel respectvol over de wereld, anderen en over mijn aanwezigheid, dan groeit het respect naar anderen toe en tegelijk groeit mijn zelfrespect. Ook in deze fase is zelfcompassie het helende instrument.

De afhankelijkheid krijgt nieuwe waarden.

 

Uiteindelijk bepaald al het voorgaande in mijn leven de mate van zelfwaardering als ik volwassen ben. Heb ik veel moeten vechten om gezien te worden of er te mogen zijn, dan is mijn wantrouwen jegens anderen toegenomen. Ik zoek dan ook vaak verkeerde partners (maar ja, dat blijkt pas achteraf). Zelfwaardering is een groeiproces, welke bestaat uit belangrijke ontwikkelingen. Zelfwaardering en gehechtheid vormen een team. Ben je veilig gehecht, dan heb je een hogere mate van zelfwaardering. De basis ligt er in ieder geval. Je hebt dan wel als volwassene het geleerde in je leven om te zetten in daden om je zelfvertrouwen te behouden en ga je respectvol met anderen om. Je bent integer, je kunt keuzes maken en geniet van de ervaringen van gemaakte keuzes. Je omarmt jezelf met compassie als het je even niet lukt of het geluk je even in de steek laat. Het huis van zelfwaardering staat als een blok.

 

Heel vervelend als je als volwassene te maken krijgt met een lagere zelfwaardering. Je voelt je steeds ongelukkiger, durft nauwellijks meer keuzes te maken of je stelt anderen boven je eigen gevoelens. Relaties leveren niet op wat jij ervan verwacht en op het werk lukt het ook al niet. Of je eist enorm veel van jezelf en legt de lat steeds hoger, zodat je daardoor steeds meer van jezelf gaat verlangen waar je niet aan kunt voldoen. Je stelt jezelf teleur en kunt geen compassie voelen. Door het afnemen van gevoelens van compassie wordt de wereld een stuk vijandiger om je heen. Wantrouwen neemt toe, zowel van jezelf als naar anderen. Je hebt voor jezelf nauwelijks nog respect, laat staan voor je omgeving. Het cirkeltje is rond, je zelfwaardering is laag, het geluk is op. Depressies liggen op de loer of juist burnout. Je moet weer helemaal opnieuw beginnen, helemaal terug naar je geboorte waarbij je deze keer wel de juiste veiligheid geniet om te worden wie je bent. Gelukkig kun jij als volwassene op welke leeftijd dan ook afstand nemen van je verleden en je richten op een toekomst, door je eigen veiligheid te realiseren. Doordat je al die nare ervaringen hebt, schakel je sneller naar hetgeen je wilt bereiken. Als je eenmaal weet wat je wil, groeit je zelfvertrouwen, groeit je zelfrespect en uiteindelijk je zelfwaardering. Je weet toch dat alles in het leven een web van paradoxale ervaringen inhoudt?

 

Het model van een huis van zelfwaardering is een rode draad in het helingsproces, in het groeiproces en ontwikkelproces. We verbouwen je eigen huis naar het nieuwe huis zoals jij dat voor ogen hebt. Het is allemaal mogelijk, maar het gebeurt niet vanzelf. Het eerste groeimoment is het maken van een keuze: investeer je voor jezelf of niet? Investeer je in jezelf of niet? Ik zou als ik jullie was snel linken naar mijn website www.zelfwaardering.school

 

Contact

Zelfwaardering.com
Calèche 20
5146 BG Waalwijk
Noord Brabant
telefoonnummer: 06 10266 452
e-mailadres: info@schoolvoorzelfwaardering.nl
youtube-zelfwaadering linkedIn-School-voor-Zelfwaardering facebook-zelfwaardering
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Account maken.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster